ALIBISMUS BUDOUCÍ KOALICE: Zdržet se hlasování, budoucí premiér Fiala pro jistotu nepřihlášen!

28.11. 2021321x

I přes veškeré proklamace premiéra Babiše je všechno jinak. Na to ale už jsme si mohli zvyknout. Co z jeho úst zní dnes, nemusí platit za chvíli, natož další den. Pakliže se začátkem týdne na jednání s hejtmany předseda vlády shodl, že nouzového stavu netřeba, ve čtvrtek toto na popud ministra zdravotnictví Vojtěcha Adama vláda odhlasovala.

Je zřejmé, že opatření, která byla v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu zavedena, by šla nejspíš zavést i bez něj. Dá se tedy očekávat další level. Vláda si vzala bez ptaní bianco šek na své další kroky. A ty nejen že přijdou, možná jsou už předem naplánované. Ze sněmovních kuloárů prosakují informace o chystaném lockdownu od 4. prosince… Ačkoliv jak vláda, tak i nová vládní koalice, ve volební kampani něco takového rezolutně odmítali.

V pátek bylo možné v parlamentu vládní rozhodnutí zvrátit nebo potvrdit. Bod se do programu ale ani nedostal. V tuto chvíli není vůbec důležité, jak by případné hlasování dopadlo. Faktem je, že právě díky (NE)hlasům ujednané pětikoalice bod na jednání neprošel. Asi není třeba se nijak zabývat nicotnými 4 hlasy Pirátů, ačkoliv oni sami si dělají vlivové nároky neadekvátně vyšší. Z očekávané vládní většiny se ovšem našel jediný poslanec, který pro návrh hlasoval. A i když v součtu projednávání tohoto bodu chtěla dosáhnout většina hlasujících (22) proti zamítavému postoji desítky odpůrců (!), návrh nakonec neprošel, protože z celkového počtu 177 přítomných se 145 zdrželo hlasování a podle hlasovacího protokolu se před hlasováním odhlásilo 5 poslanců, mezi nimi i předseda ODS a ‚prepremiér‘ Petr Fiala!

Co to znamená? BUDOUCÍ VLÁDNÍ KOALICE, jejímž premiérem je od neděle z pověření prezidenta Miloše Zemana Petr Fiala, ODMÍTÁ PŘEVZÍT ODPOVĚDNOST ZA ZÁSADNÍ ROZHODNUTÍ. Zbabělost, alibismus, je to úplně jedno, jak se to dá nazvat! Každopádně jakékoliv rozhodnutí, ať PRO nebo PROTI, by bylo jasným vzkazem. Ale tak? Pokud nouzový stav třeba znovu soud smete ze stolu nebo se ukáže, jako neopodstatněný, dá se říct – my jsme ho nepodpořili. A naopak – v případě opodstatněnosti budou těmi prvním, kteří se začnou ohánět rozhodným – zavedení nouzového stavu jsme nestáli v cestě. Dá se toto pokládat za státnické? 

Ochota, či spíš touha, vládnout znamená především vůli převzít odpovědnost. Spíš se ale zdá, že budoucí vládní koalice vládnout chce, nicméně už teď tak trochu lituje volebních a povolebních šarád, které je k veslu vynesly. Otázka zní – opravdu si takovou vládu zasloužíme?

Komentáře