Dobrá vláda peníze nerozdává, ale dělá vše pro to, aby je lidé nemuseli zbytečně utrácet!

4.6. 2022374x

Nejen premiér Fiala, ale i všichni další pětikoaliční bafuňáři mají asi pořád dobré spaní. Vůbec si nepřipouští, alespoň to tak vypadá, že je něco špatně. Nejlepší vládní disciplínou je ‚kudy chodí, tudy trousí‘. Všelékem je rozdávat peníze. Nebylo by ale mnohem účelnější udělat něco pro to, aby primárně ministři přibrzdili drahotu a peníze nemuseli lidé vůbec vyhazovat okem? Zářným příkladem jsou dividendy z ČEZu.

Jako majoritní akcionář ČEZu si přišel stát na krásných 16 miliard korun. Hned obratem Petr Fiala oznámil, že peníze samozřejmě budou použity pro lidi. Což je na jednu stranu jistě bohulibé, na druhou stranu naprostá zhůvěřilost. Ne, že by si měl erár na těchto penězích sedět. Ale primárně je vůbec neměl, konkrétně z dividend ČEZu, získat. Jde samozřejmě ještě o rozdělený zisk za minulé období, nicméně bylo by asi naivní se domnívat, že se příjmů ze současných cen energií akcionáři vzdají. Bohužel nynější krize není energetická. Je to krize plynoucí z nabubřelosti a neschopnosti. Konkrétně elektřiny jsme na našem území schopni vyrobit dostatek. Jenomže nesmyslný přeprodej přes burzu v Lipsku nám ji mnohonásobně zdražuje. V zásuvce není více voltů, ani žárovky nesvítí víc. Pouze za stejnou věc platíme nesrovnatelně víc, než je potřeba.

Stejné je to například i s plynem, či ropou. Můžeme se pyšnit, jak Putinovi zatopíme, když my zmrznem… Jenomže ani to není tak docela pravda. Že plyn a ropa k nám přitečou z jiného potrubí a zaplatíme za ně podstatně víc neznamená, že nejsou z Ruska. Pouze si na surovinách řádně přirazí překupníci. A to nemluvíme o nějakých pokoutných šmelinářích. Například plyn v potrubí z Německa je stejně ruský, ale oproti pořizovací ceny německého obchodníka za kubík zaplatíme zhruba pětkrát víc, než kdybychom stejný plyn odebírali přímo. V čem je rozdíl? Pouze v tom, že musíme sáhnout hlouběji do kapes. A vláda nemá nejmenší snahu s tím něco dělat. Raději bude lidem rozdávat peníze na dávkách…

Ač se prokoaliční média svou masáží snaží sebevíc, ač televizní stanice na nátlak ministrů nevpouští do diskuzí nepohodlné oponenty, ač se představitelé pětikoalice plácají po ramenou sebevíc – realita je úplně někde jinde. Nic na tom nezmění ani Marián Jurečka, když na veřejnosti zatroubí na tubu, či foukne do Panovy flétny. NĚCO JE HODNĚ ŠPATNĚ. USA si vesele obchoduje s Čínou a Ruskem, sankce nesankce, Němci se nám smějí, jak je v porovnání s jejich příjmy u nás draho, ale premiér Fiala a jeho kolektiv pořád drží lajnu. 

Nejlépe vynaložené peníze jsou ty, které není potřeba utratit. Recipročně za způsobenou drahotu rozevírat jakýsi deštník se sociálními dávkami je pouze nestoudnost!  

Komentáře