Zákazy, příkazy, nařízení! Jak z toho ven?

23.11. 2020276x

Před 30 lety se slibovalo, že bude všechno jednodušší. Budeme si žít lépe, budeme bohatší, půjdeme cestou dlážděnou přímo do ráje. Víra časem přešla v naději, z naděje zbyly vzpomínky na někdejší euforii a naivitu. A je tu dnešní střet s realitou!

Těžko říct, zda nám může být útěchou, že do deziluze se propadá i svět kolem nás. Tedy ten svět, k němuž jsme na začátku vzhlíželi. Přitom je těžké si připustit, že mezi politickými elitami nejen u nás, ale především ve světě, v zemích, které si osobují právo udávat směr, přirozenou cestou, volbami, působí vesměs lidé bez skrupulí přistupující na současný progresivismus, genderismus, zelené šílenství. Jsou skutečně o tom přesvědčeni, nebo je to pro ně výhodné? Je možné, že hrstka hybatelů v pozadí má prostřednictvím vládnoucích špiček tu sílu náležitě naprogramovat chod světa?

Součástí dneška je přehršel zákazů, příkazů, omezení, či doporučení, jež je neradno brát na lehkou váhu. Ať už se to týká podnikání, společenského, či soukromého života. Domyšleno ad absurdum – až si člověk není jistý, jestli už něco neporušil jenom tím, že ráno otevřel oči!

Že tomu výrazně přispívá také současný nouzový stav, to už je jen další level v nastoupeném trendu. Pro drobné živnostníky, kteří se kdysi stali podnikateli jenom pro to, že by jinak ztratili práci, je už jen samotná džungle všemožných nezbytností, bez nichž nejde žít, likvidační. Nemají z čeho si platit vykladače paragrafů. A jak si sami poradit s tím, na co jsou krátcí i odborníci, pro které je to denním chlebíčkem? Nezbývá, než čekat, jaká porušení budou příště vytknuta a zda to bude už tou poslední kapkou, ránou jistoty!

Záludnosti obchází i majitele nemovitostí, v nichž si dovolí bydlet a zájmové spolky… Je to nutnost jít s dobou, záměr, aby si každý rozmyslel, zda mu to stojí za to, nebo pouhá zvůle těch, kteří vydáváním befélů chtějí dokazovat svoji nepostradatelnost? Jakákoliv z těchto možností je špatná, a pokud by měl stát zakročit, tak je to především v ochraně svých obyvatel. Nikoliv jít proti nim, přitom si ale vynucovat bezmeznou podporu placením daní, dodržováním všeho, co z vůle státní a bruselské administrativy, případně za nic odpovědných neziskovek, vzejde. Chtělo by se říct, že tudy cesta nevede. Bohužel ale právě tudy se cesta razí. 

Komentáře