Jedním z příznaků COVID-19 je také neochota přijmout jiný názor

5.2. 20211389x

Příznaků nemoci COVID-19 bylo již popsáno bezpočet. Až se zdá, že symptomem může být prakticky cokoliv. Včetně toho, že se cítí člověk naprosto zdráv. Bohužel, jeden z příznaků je naprosto nepřehlédnutelný a jednoznačný.

Zatímco bolesti čehokoliv, únava, dočasná ztráta chuti a čichu mohou být zároveň příznakem i jiných onemocnění, pokud jde o konfrontaci s odlišným názorem, je to téměř vždy stejné: kdo zpochybňuje cokoliv kolem COVID-19, je na špatné straně barikády a je potřeba to dát patřičně najevo. Prakticky se nediskutuje, pouze odsuzuje, ponižuje, ignoruje. 

Nelze popírat, že onemocnění existuje. Každý ale má jiné zkušenosti i ze svého okolí, jiné informace a také vlastní vnitřní přesvědčení. Nehledě k nekonečné mediální masáži. Což se rozhodně nedá zpochybňovat a nikomu také zazlívat. Ovšem stejně, jak je nespočet argumentů, které tažení proti koronaviru podporují, existuje minimálně stejné množství oponentních názorů, o nichž se vůbec nesmí mluvit, natož diskutovat ve prospěch společného efektivního postupu, který by byl nejspíš přijatelnější pro mnohem větší část naší populace a nemusel by být do takové míry likvidační. Pokud ovšem pro to všechno neexistují ještě další důvody, o nichž obyčejní smrtelníci nemají ani tušení…

K opačným názorům by se mělo přistupovat obezřetně. Sic je docela dobře možné, že mínění, které dnes vehementně odsuzuji, se může časem, a možná ještě dřív, než by člověk čekal, všemu navzdory být i mým přesvědčením. Věci se mění velmi rychle a může se stát, že v přehršli informací se najednou objeví něco, co situaci radikálně obrátí vzhůru nohama. A rozhodně nejde o nějaký alibismus. Stát si za svým přesvědčením je stejně důležité, jako  ochota se zabývat jinými názory, z nichž se třeba může nakonec zrodit potřebné řešení.

Komentáře