Nová vláda zatím nejvíc plní sliby sama sobě

4.1. 2022256x

Pro novou vládu se chtíc nechtíc blíží chvíle velkého rozhodnutí. Zda začít plnit sliby svým voličům nebo politickým bafuňářům a hochštaplerům. V tuto chvíli to ale ze všeho nejvíc vypadá, že si plní hlavně přání sama sobě…

Navýšení počtu funkcí ve vedení parlamentu, fungl nová ministerstva, samozřejmě se spojenou agendou, téměř osm desítek nových úředníků na Úřadu vlády, čistky ve vedení státních organizací, aby mohli být na stará místa dosazeni noví a lepší lidé. Nebo ‚umístění‘ praotce TOP 09 Miroslava Kalouska do správní rady VZP. Rozhodně se nedá říct, že by si nová garnitura nedala záležet, aby uspokojila co nejvíce ambiciózních, případně zhrzených straníků, na něž se zatím nedostalo. Ale je samozřejmé, že všechny tyto kroky budou zaklínány budoucími úsporami a dosazováním skutečných odborníků na zodpovědná místa. Nebo tak něco!  

Těžko říct, jak do moc hloubky se sebeuspokojujícími kroky chce vládnoucí koalice jít, respektive do jakých pater až bude třeba sáhnout, aby se dostalo na všechny. Nicméně zákony matematiky nelítostně mluví o tom, že i toto bude dřív nebo o něco později vyčerpáno. A pak přijde chvíle, kdy bude třeba začít myslet i na jiné. Ať už na své podporovatele někde za oponou nebo na voliče, z nichž už nemalé množství za krátkou dobu vládnutí dokázala naštvat.

Bezprostředně po volbách se zástupci pětislepence sešli s představiteli Milionu chvilek pro demokracii. Proč? Přišli snad někdejšímu spolku Mikuláše Mináře, nyní už bez Mikuláše Mináře, poděkovat za vnuknutí namíchat politická jablka s hruškami a postavit se Andreji Babišovi? Či že by si snad přišli pro nové úkoly a instrukce? Anebo byli povoláni na kobereček, že společné vítězství nebylo zdaleka tak přesvědčivé, jak se plánovalo, a navíc to deklasovalo Piráty?

Holport s Milionem chvilek pro demokracii je pouze tím viditelným. Nemusí to znamenat třeba vůbec nic, může to být naopak ona pověstná špička ledovce. Nicméně jsou znát náznaky dalšího vývoje. Od Pirátů je slyšet, že do budoucna už nebude žádné naše bratříčkování s V4 a jednoznačně se postavíme PROTI Polsku a Maďarsku po bok Bruselu. Je v pořádku, že nejslabší koaliční, a také parlamentní, strana má diktovat v tak zásadní otázce? A má na něco takového od voličů vůbec mandát i stávající vláda jako celek? 

Tak trochu to vypadá, že pozice Petra Fialy, co by premiéra, bude stejná, jako předsedy ODS. Tedy že on je sice hlavou, ale krkem úplně někdo jiný. Což rozhodně nedává žádné dobré vyhlídky ani vládě ani nám. A komu začne jeho vláda skutečně plnit dané sliby, to nejspíš už brzy poznáme.

Komentáře