Petr Fiala kápl božskou. ODS vidí budoucnost ve spolupráci s Piráty!!

13.9. 2021600x

A je to tady. Dvě koaliční volební uskupení Spolu (ODS+KDU-ČSL+TOP 09) s Piráty a Starosty jsou dvě jména téhož. Po volbách se chystají společně obsadit Strakovu akademii. Kdo si ještě do této chvíle naivně myslel, že koalice Spolu přece jen je aspoň zdánlivě protipólem levicově radikálních Pirátů, měl by přehodnotit svůj pohled na věc. Předseda ODS Petr Fiala už nepokrytě prohlašuje, chce změnu s Piráty a STAN. Jak tomu rozumět?

Přičteme-li k tomu, že šéf ODS mluví o green deal, jako o realitě, kterou musíme přijmout, pak už je třeba přemýšlet nad tím, zda vůbec ‚pravá‘ ruka tuší, co dělá ‚levá‘. V tomto případě zda (rádoby)pravice ví, kam míří levice. Do jaké míry je tento holport sňatkem z rozumu a jak moc je to realizací doporučení, která předal stranám někdejší představitel Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, když si je pozval na kobereček, to asi nejlépe vědí ony samy. 

Ve stejném kontextu lze chápat i mediální drama s Andrejem Babišem mladším. Není to zas tak dávno, kdy pro změnu někdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vrhl do politické stoky svého strýčka Bradyho. Ten dostával od různých institucí, které do té doby snad ani žádná vyznamenání neudělovaly, barevné plíšky na hruď, aniž by možná o to stál. Stejně tak Andrej Babiš ml. Tu se vyfotí s Miroslavem Kalouskem (TOP 09), tu přebírá metál od řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS). Dostává se mu náležité mediální pozornosti, navštívil policii se svým právníkem a sotva opustil výslechovou místnost, čekal na něj dav novinářů. Kdo jim o tom řekl? A koho vlastně myslel tím, že MY jsme s výslechem spokojeni? On sám a jeho právník, NEBO…?

Tím vším si dělá demoopozice spíš medvědí službu, než aby ukecala dosud váhavé. Co víc, pro nerozhodnuté je to argumentem, proč touto volební cestou nejít. Trikoloru každopádně nelze podezírat s podpory vlády Andreje Babiše, stejně tak nemá co do činění s komunisty. Přesto musí být každému jasné, že nedávný nápad na snižování důchodů pro exponenty a přisluhovače komunistického režimu je ryzí nesmysl. Pouhá populistická proklamace je zcela nereálná, neboť chtíc nechtíc již první žalobě by musel dát soud za pravdu a vytvořit tak precedens pro další soudní řízení, v nichž by se dotčení domáhali nápravy nespravedlnosti. Neboť – jaká by byla hranice pro posuzování, komu se důchod pokrátí a komu už ne, a především by z tohoto procesu byli vyjmuti lidé, jejichž svazky byly pod dohledem lidoveckého ministra Richarda Sachera na začátku 90. let skartovány!

Pokud tedy ještě byly do této chvíle nejasnosti, kdo se za jakou maskou skrývá, poslední prohlášení předseda ODS Petra Fialy dává jasné odhalení, kdo je kdo!

Komentáře